Chocolademaand december

We zitten weer in de chocoladeperiode! Wie is er niet gek op dit donkere spul? En het is nog goed voor je gezondheid ook. Als het maar puur is. 10 Redenen om je tanden in die chocoladeletter te zetten.

1. Chocolade bevat anti-oxidanten

Pure chocolade barst van de ‘flavenoiden’, anti-oxidanten die we ook in rode wijn en veel fruit en groenten vinden. De concentratie in chocola zou bijzonder hoog zijn.

2. Chocola is goed voor je hart

Uit een uitgebreid en jarenlang Zweeds onderzoek waaraan meer dan 30.000 vrouwen deelnamen, is gebleken dat vrouwen die elke week één of twee keer pure chocolade eten minder risico op hartziekten hebben.

3. Chocola stimuleert de aanmaak van ontstekingsremmende stofjes

Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat chocolade goed voor ons hart is omdat het onze darmbacteriën ertoe aanzet om de ontstekingsremmende stofjes te produceren. Deze stofjes gaan ontstekingen in het cardiovasculaire weefsel tegen en verminderen daarmee de kans op een beroerte.

4. Chocolade verlaagt de bloeddruk

Uit een langdurig Duits onderzoek is gebleken dat een stuk pure chocolade per dag de bloeddruk verlaagt en de kans op een hartinfarct vermindert. Vele andere studies zouden bevestigen dat chocola bloeddrukverlagendd werkt.

5. Chocolade helpt bij afvallen

Donkere chocolade schijnt de trek in zoete, zoute en vette voedingsmiddelen te verminderen. Dat blijft uit een onderzoek van de universiteit van Kopenhagen. Het is perfect om de lekkere trek te stillen (maar je moet natuurlijk niet overdrijven als je wilt afvallen).

6. Chocolade is goed voor je humeur

Chocolade stimuleert de endorfine productie en daardoor voelen we ons beter en blijer gestemd.

7. Chocolade houdt je tijden PMS op de been

De endorfine productie die chocola in ons lichaam op gang brengt, stemt ons niet alleen blijer maar werkt ook kalmerend (iets dat we in die periode van de maand wel kunnen gebruiken). Bovendien bevat chocola veel magnesium. Dit stofje heeft (eveneens) een positieve invloed op je humeur en gaat vochtophoping tegen (ook heel welkom).

8. Chocola beschermt je huid tegen de zon

Uit een Duits onderzoek zou blijken dat bepaalde stofjes in chocola als een UV-filter werken, Hierdoor is je huid beter beschermd tegen de schadelijke invloed van de zon. Bovendien zou er geen link tussen acne en chocolade bestaan.

9. Chocola is goed voor je hersens

Chocola zou ook goed zijn voor je hersens. Het houdt ze gezond en scherp. Ik geloof het graag!

10. Chocola stimuleert de zin in seks

Chocolade, zo zou uit een Italiaans onderzoek blijken, stimuleert de zin in seks en geeft meer voldoending in bed (nu weet je meteen waarom je aanbidders je graag chocolaatjes cadeau doen ;)). Dit is te danken aan de aanwezigheid van fenylethylamine (een ‘liefdesstofje’ dat onze hersens tijdens verliefdheid en het vrijen aanmaken).

10 Top redenen

10 Redenen dus om het er in deze chocolademaand van te nemen. Overigens is overal natuurlijk weer een ‘maar’ aan verbonden. In ieder geval, zo onderstrepen de wetenschappers, hebben we het hier steeds over pure chocolade. Veder is het zo dat je, om bepaalde effecten te bereiken, grote hoeveelheden van de heilzame stofjes binnen zou moeten krijgen. En dat betekent: grote (soms zelfs enorme) hoeveelheden chocola. En dat is natuurlijk niet de bedoeling! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s